van Zwolle naar Zweden

In de aflevering “Nu moeten we het de kinderen nog vertellen,” vertellen Dick en Janneke over hun emigratie naar Zweden. In dit vervolg laten we in een interview hun kinderen Thijs (12 jaar), Robert (11 jaar) en Peter (7 jaar) aan het woord.

Wat was jouw eerste reactie toen je hoorde dat je naar Zweden ging verhuizen? 

Thijs: “Ik dacht direct ‘Waarom?’ Maar toen pappa en mamma het hadden uitgelegd, snapte ik het wel.” 

Robert: “In eerste instantie dacht ik ‘nee, dat wil ik niet’, maar daarna begreep ik het wel.” 

Peter: “Ik dacht, eigenlijk vind ik dat niet leuk en ik heb toen ook wel gehuild want ik zou dan mijn vriendje achter moeten laten. Maar toen we er over hebben gepraat, dacht ik dat alles wel goed zou komen.”

Wat vind je er nu van om in Zweden te wonen? 

Thijs: “Leuk en fijn. Hier is veel meer sneeuw in de winter en we hebben veel meer tuin om in te spelen.”

Robert: “Leuk! We hebben hier een grote tuin en natuur om ons heen. We zitten hier op een christelijke scouting wat heel leuk is. En we eten elke dag warme lunch op school.”

Peter: “Het is hier fijner. Want ik heb hier meer ruimte om te spelen en heb veel vriendjes. Het is hier leuker om buiten te spelen.”

Scouting in Zweden

Wat mis je het meeste uit Nederland? 

Thijs: “Mijn beste vriend en het logeren bij hem, mijn oude klasgenootjes en frikandellen.”

Robert: “Speeltuintjes in Dalfsen, hier hebben we er maar één. Ik mis mijn vriendjes en familie.” 

Peter: “Fietsen, hier hebben we geen fietsen omdat onze omgeving nogal heuvelig is. Ik mis mijn vriendje en onze opa’s en oma natuurlijk.”

Wat vind je van de nieuwe school in Zweden? 

Thijs: “Goede en leuke school, ze helpen mij goed en ze zijn geduldig. Fijne leerkrachten. Vanaf klas 5 krijg je een eigen computer.”

Robert: “Leuk, we mogen vaak op de berg achter de school spelen in de natuur en op vrijdag gaan alle klassen de berg op en doen we daar buitenlessen in het bos.”

Peter: “Leuk, er zijn veel sledes om te spelen op het plein. Ik heb veel vriendinnetjes, eigenlijk geen vriendjes op school. Ik heb een hele lieve juf en we eten vaak heel lekker warm eten tussen de middag.”

school in Zweden
De school van Thijs, Robert en Peter.

Is het moeilijk om een nieuwe taal te leren? 

Thijs: “Nee, niet echt. Als je voor het eerst in het Zweeds hoort praten, dan snap je er niets van want dat gaat super snel. Maar als je eenmaal een aantal woorden kent dan gaat het steeds sneller met begrijpen en praten.”

Robert: “Niet echt. In 1 jaar heb ik het geleerd zonder hulp van de staats school, want die krijgen we niet omdat we op een Vrije school zitten. Pas na een half schooljaar kregen we een uurtje Zweedse les per week.” 

Peter: “Nee, nou ze doen niet echt aan Zweeds leren op school. Maar ik heb het geleerd door gewoon mee te doen en gewoon te proberen.”

Wat vind je het leukst aan Zweden? 

Thijs: “Dat er hier veel meer sneeuw ligt dan in Nederland, er is hier veel meer ruimte en ik vind het zien van wilde dieren echt heel gaaf, vooral de eland.”

Robert: “De mooie natuur overal.”

Peter: “Het land is mooi en in de winter echt een winterwonderland, het worstjes en marshmallows grillen boven een vuur en ik hou van het lekkers van fika.”

Zweden emigratie Q&A: Hoe gaat met de kinderen?

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!

Scroll naar boven