Kan vastgoed kopen alleen nog via een Zweedse bankrekening?

“De regering is al een geruime tijd bezig om deze wet door te voeren om instroming van zwartgeld vanuit het buitenland te controleren.”

Het gerucht van een nieuwe wetsvoorstel

Ik heb bij de aankoop van mijn huis van de Zweedse makelaar vernomen dat in de nabije toekomst betalingen van vastgoed niet langer via een buitenlandse rekening zou worden geaccepteerd. De regering is al een geruime tijd bezig om deze wet door te voeren om instroming van zwartgeld vanuit het buitenland te controleren. Behalve de informatie van de makelaars en berichten op enkele forums heb ik nog geen officiële bronnen over dit onderwerp kunnen vinden.

Zelf heb ik bij de aankoop van mijn landgoed in mei 2021 geen problemen ondervonden. Volgens de makelaar heb ik veel geluk gehad, omdat de onderhandelingen over de wijzigingen van aankoop in vastgoed tussen de banken en Zweedse overheid door wettelijke complicaties vertraagd zijn.

Maar het einde lijkt in zicht, waardoor de nieuwe regels op ieder moment in kunnen gaan. Dat zou de aankoop van vastgoed vanuit het buitenland in de toekomst behoorlijk kunnen bemoeilijken. De Zweedse banken eisen namelijk over het algemeen een Personnummer om een rekening te mogen openen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Waneer je naar Zweden emigreert, komt er veel op je af. Met dit handboek onder de arm kun je de plank niet meer mis slaan.

Het belang van een personnummer

Een Zweeds personnummer is vergelijkbaar met het burgerservicenummer in Nederland. Zonder dit nummer kan je eigenlijk niet veel, behalve belasting betalen. Je hebt geen recht op het zorgstelsel, belastingvoordelen en andere overheidsdiensten. Dit nummer heb je tevens nodig om een Zweedse bankrekening te kunnen openen.

Een personnummer wordt niet automatisch verstrekt. Deze moet je zelf aanvragen en wordt alleen afgegeven als je de intentie hebt om ten minste 1 jaar in Zweden te wonen en een vast inkomen hebt uit bijvoorbeeld een eigen bedrijf, werk, uitkering of vermogen.

Sta op je rechten

Het is een factor die niet zou mogen meespelen. Maar hoe makkelijk je het personnummer krijgt, is vaak afhankelijk van de regio en de persoon die jouw aanvraag behandelt. Er zijn velen praktijkvoorbeelden van Europese migranten die na jaren wonen en werken in Zweden keer op keer afgewezen worden tijdens de inschrijving en het uiteindelijk opgeven.

Maar laat je niet kisten. Sta op je strepen als je aan de voorwaarden voldoet en onder de Europese migratiewet recht hebt op dit nummer. Leer ondertussen Zweeds lezen en spreken en blijf volhouden, want er zijn ook voldoende succes verhalen. De aanhouder wint.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!