
Alles wat je nodig hebt is een mes, fireflint en een hand vol Usnea barbata. De korstmos is een symbiose van alg en een schimmel. Het is te herkennen aan de grijs-licht groene kleur en wordt in de volksmond ook ‘oudemansbaard’ genoemd, omdat de structuur lijkt op de stugge baard van een oude man.
Je vind ‘oudemansbaard’ aan de takken van bomen in vochtige bossen en naaldbomen. De “haren” kunnen tot wel 30 centimeter lang worden. Het droogt snel in je broekzak en vat zelfs met vochtig weer makkelijk vlam. Dit maakt het de ideale tondel.
Zorg voor een goede voorbereiding en succes is gegarandeerd.
5 weetjes over ‘oudemansbaard’
- ‘oudemansbaard’ doet het geweldig als schuursponsje om je kookgerei mee schoon te maken.
- Samen met groene mos is het ook nog eens geweldig toiletpapier. Een schone oplossing voor als de natuur je roept.
- De Usnea barbata bevat natuurlijke antibiotica en heeft een geneeskrachtige werking. Dit maakt het bruikbaar als gaas bij kleine wonden. Ideaal in een survival-bushcraft situatie.
- Baardmos is eetbaar* en rijk aan vitamine C (*bron: wikipedia.org)
- De korstmos geeft een aanduiding van de luchtkwaliteit. Hoe langer de haren, des te shoner de lucht. Ze kunnen een lengte van 10 tot 20 centimeter bereiken.
Survival tip:
Laat nooit bruikbare materialen en bronnen liggen, wanneer jij je in een noodsituatie bevindt. Er is geen garantie dat je het later wanneer je het nodig hebt, nog een keer tegen komt.
Dit geldt ook voor ‘oudemansbaard’. Bewaar het op een droge plek onder je poncho, jaszak of rugtas. Als je nog een beetje plaats over hebt is het zelfs nog beter om een bundel takjes mee te nemen.
Bescherm alles goed tegen vocht en regen. Op die manier creëer je nog meer kans om zelfs bij nat weer vuur te maken.