systembolaget

Waar kun je alcohol (bier, wijn en sterke drank) kopen in Zweden?

De Zweedse overheid heeft een monopolierecht op alcoholhoudende dranken van boven de 3,5%. Hierdoor is het niet zomaar overal te koop.

Toen Zweden in de 19e eeuw werd geïndustrialiseerd en verstedelijkte, zorgde overmatig alcoholgebruik voor een afnemende algemene gezondheid en toename van sociale problemen. Daarom besloot de Zweedse overheid in 1905 een monopolie op de verkoop van alcohol te nemen.

In 1922 werd middels een referendum beslist dat alcohol onder strikte voorwaarden nog wel door andere partijen verkocht mocht worden. Met behulp van het zogenoemde brattsysteem (brattsystemet) werd de alcoholconsumptie tot 1955 gereguleerd. Toen Zweden in 1995 tot de Europese Unie toetrad, werden veel regelingen versoepeld.

Alcohol kopen bij de staatsslijterij – ‘Systembolaget

De alcoholverkoop in Zweden wordt door de overheid gereguleerd. Alcoholische dranken met een promilage van boven de 3,5% kan slechts in een staatsslijterij gekocht worden. Deze winkels worden in het Zweeds ‘systembolaget’ genoemd.

Je vindt de staatsslijterij meestal in de winkelcentra van de grotere steden. De winkels zijn druk bezocht en duidelijk herkenbaar aan het groene logo met in gele leters ‘systembolaget’ erop. Voor het betreden van de winkel geldt een minimumleeftijd van 20 jaar.

De slijterij is van maandag t/m vrijdag geopend. In sommige regio’s ook op zaterdag. Op zon- en feestdagen is de winkel altijd gesloten. De openingstijden voor Systembolaget vind je hier.

Bier, wijn en sterke drank in de horeca

Restaurant-bars mogen personen van 18 jaar en ouder alcoholische dranken schenken. Vergeet niet je ID mee te nemen. Toegestane openingstijden zijn tussen 11.00 uur in de ochtend en 01.00 uur ’s nachts. Sommige steden mogen een latere sluitingstijd hanteren.

Een bar mag alleen alcohol schenken wanneer deze ook als restaurant staat geregistreerd. Om die reden hebben veel pubs ook snacks en maaltijden op het menu staan. ‘Enjoy your evening’.

Bier kopen in de supermarkt

In de supermarkt mag alcohol met een percentage van maximaal 3,5% verkocht worden. Het assortiment bestaat voornamelijk uit bier. Bieren worden sinds 1997 onderverdeeld in de volgende drie klassen:

• Klasse I, met een alcoholvolume van maximum 2,25%: lättöl (licht bier). Kan overal en door iedereen gekocht worden.

• Klasse II, met een alcoholvolume tussen 2,3% en 3,5%: folköl (volksbier). Wordt o.a. in de supermarkt verkocht aan personen van 18 jaar of ouder.

• Klasse III, met een alcoholvolume boven 3,5%: starköl (zwaar bier). Kan alleen in de staatsslijterijen (Systembolaget) door personen vanaf 20 jaar of in de pubs door personen vanaf 18 jaar oud gekocht worden.

In verband met deze regelgeving importeren veel buitenlandse brouwerijen hun bieren in twee versies.

Bier tot maximaal 3,5% kun je bij de supermarkt kopen. Zwaarde bieren zijn alleen verkrijgbaar bij de staatsslijterijen (Systembolaget) of in de pub.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!