Waarom je sneeuw beter alleen voor drinkwater kunt gebruiken

Het beste is om sneeuw alleen maar tot drinkwater om te smelten. Het is een proces dat veel werk, tijd en brandstof kost. Zeker als je zelfvoorzienend in Zweden leeft en alles met de hand doet.

Om goed uit te kunnen leggen waarom het beter is alleen sneeuw te smelten als drinkwater, voeren wij jou mee met een kijkje in het leven van Ter en annet bij Back to basic Sweden.

Het zelfvoorzienend leven in een off (the) grid boshut

Sluit je ogen en stel je voor dat je in een ’tiny’ blokhut van 28 vierkante meter woont. Niet veel groter dan een gemiddelde woonkamer. Het bestaat uit één ruimte waar je met twee personen kookt, eet, slaapt, doucht en de was doet.

Er is geen kraanwater, electriciteit of supermarkt. Want de off (the) grid blokhut bevindt zich midden in de bossen van Zweden. Je moet leren overleven net als de dieren in het woud. En dan komt de winter.

Sneeuw en ijs verzamelen

Het regenwater dat je hebt opgevangen is bevroren. Maar gelukkig is er een laagje verse sneeuw gevallen. Alleen de kippen en het roet uit de schoorsteen hebben het vervuild.

Je kunt dus het beste tenminste 50 meter van de blokhut lopen om sneeuw te scheppen. Dit doen we in twee bakken van 45 liter om het te laten smelten.

Van bevroren toestand tot water

De enige verwarming in de blokhut is een kleine houtkachel. Ernaast heb je net genoeg ruimte om twee bakken gevuld met sneeuw op te stapelen.

Na twee dagen geduld en meer hout verbranden dan je lief is, heb je eindelijk water. Maar dan ontdek je dat de 90 liter sneeuw slechts 20 liter water wordt. Net genoeg voor de dieren en jou om te drinken. 

Back to basic Sweden gebruikt al sinds 2014 de zelfde Sawyer Mini SP128. Het is een zeer compact, duurzaam en lichtgewicht waterfilter. We namen de Sawyer mee over de hele wereld voor bushcraft, survival en outdoor activiteiten. Nu is het de onmisbare zwaartekracht filter in ons ‘zelvoorzienend leven in Zweden off the grid’ project.

Het leven in een boshut biedt maar weinig ruimte

Nu begin je jezelf af te vragen: “Hoe ga ik in zo’n korte tijd zoveel sneeuw smelten? Passen er uberhaupt 10 dozen van 45 liter in mijn tiny house met slechts één kamer van 28 vierkante meter? Kan een houten vloer die op een pijlerfundering rust zoveel gewicht dragen op zo een klein oppervlak?”

De temperatuur in de blokhut speelt een grote rol in de winter

Weet je nog hoe lang het duurde om het ijs te smelten toen je de koelkast aan het ontdooien was?

Met  -20⁰C buiten en al dat smeltsneeuw binnen, komt de temperatuur amper tot een comfortabele 14⁰C in de blokhut. Omdat de containers met sneeuw gaan functioneren als koelelementen, kan het s’nachts zelfs tot onder het vriespunt zakken.

Je moet dus veel meer hout verbranden om de blokhut op temperatuur te houden. In een zelfvoorzienend leven zonder elektriciteit, kap, zaag en splijt je alle brandhout met de hand. Extra hout betekent ook extra werk.

Bovendien de houtkachel laten branden terwijl je ligt te slapen, lijkt mij geen goed plan. Tenzij je het niet erg vindt om de volgende ochtend niet meer wakker te worden. Met een beetje pech verandert het reeds gesmolten water weer in ijs, waardoor de containers ook nog eens kunnen gaan barsten.

Wat zou jij doen als jij in mijn laarzen stond?

Gelukkig voor jou wonen de buren maar zestig meter van je huis en hebben ze ook stromend water. Het duurt niet meer dan vijf minuten lopen om twee emmers met 12 liter water terug naar je huis te brengen. Dus wat zou je nu doen? Ga je al die sneeuw nog smelten terwijl je binnen tien minuten water hebt?

In mijn geval heb ik geen buren, maar wel een beekje dat tot  nu toe zelfs met -20 niet dicht vriest. Water halen vanaf de Back to basic Sweden thuisboerderij duurt niet meer dan vijf minuten.

In plaats van een huis vol ‘koelelementen’, sneeuw scheppen, ijs breken en uren extra hout hakken in de vrieskou, kies ik voor een aangename wandeling door de besneeuwde bossen van Zweden.

Wat zou jij doen als je in mijn laarzen stond? Word snel lid van de community en vertel het ons op Facebook.

Instant water

Tegenwoordig weet ik niet meer beter. Voor mij is het alsof ik instant water heb.

Ik gebruik een pan van vijftien liter om het water op de houtkachel te verwarmen. Na ongeveer een half uur is het warm genoeg voor een wasbeurt. Na een uur kokendheet voor de afwas.

En dat is waarom ik geen sneeuw smelt voor algemeen watergebruik.

Ik bespaar tijd en brandstof. En omdat er geen dozen met sneeuw naast de kachel staan, kan ik me na een dag hard werken in de vrieskou heerlijk vermaken met een boek naast het gezellige warme vuur.

Om de kachel zitten
Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!