zonnepanelen

Wat is zelfvoorzienend leven en hoe doe je het?

Wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen of een moestuin hebt ben je bezig met zelfvoorzienend leven, immers je voorziet jezelf (voor een deel) in de levensonderhoud.

Wat betekent zelfvoorzienend leven?

Zelfvoorzienend leven betekent, dat je jezelf in de levensonderhoud kunt voorzien. Daarbij voorziet ook de woning in de eigen energiebehoefte. Een zelfvoorzienend leven is hard werken en kost veel tijd, maar daar staat tegenover dat de kosten van het levensonderhoud extreem laag zijn.

Zelfvoorzienend leven, hoe begin je er mee?

Je kunt natuurlijk volledig onafhankelijk leven. Maar de meeste mensen kiezen ervoor om voor een deel zelfvoorzienend te worden.

Een rede om deels zelfvoorzienend te worden, kan zijn omdat je wilt bijdragen aan een beter milieu. Dit doe je bijvoorbeeld door zelf voedsel te kweken in de natuurlijke moestuin of een voedselbos te beginnen. Een andere rede kan zijn dat je vanwege de hoge energieprijzen zelf op een duurzame manier elektriciteit wilt opwekken.

Zelf opwekken van duurzame energie

Plaatsen van zonnepanelen op het dak of een windmolen in je achtertuin zijn voorbeelden van het zelf opwekken van duurzame energie. Hierdoor ben je voor elektriciteit niet langer afhankelijk van het gemeentenetwerk, maar zelfvoorzienend in de stroomvoorziening.

Eigen watervoorziening opzetten

Je kunt nog een stap verder gaan door het opzetten van een onafhankelijk watersysteem. Je vangt dan bijvoorbeeld regenwater op in een reservoir of haalt water uit een put. Door dit water vervolgens te koken of filteren kun je het drinkbaar maken.

Het is zelfs mogelijk om zonder rioolaansluiting te leven. Er bestaan grijswater opvangsystemen zoals de driekamerput. Ook heb je hygiëne voorzieningen zoals het droogcomposttoilet. De slib die overblijft, kan uiteindelijk als compost dienen voor in de natuurlijke moestuin.

Volledig ‘Off the grid’ wonen

‘Off the grid’ is een Engelse term die letterlijk vertaald ‘los van het netwerk’ betekent. Dit is het geval wanneer je zowel duurzame energie opwekt en een zelfvoorzienend watersysteem hebt zonder aansluiting op de nutsvoorzieningen (riool, gas, water en elektra.)

Kweken van eigen voedsel

Het houden van een moestuin is een belangrijk onderdeel van het zelfvoorzienend leven. Wanneer je geen tuin hebt, kan dit ook prima achter het raam of op het balkon. Door zelf voedsel te kweken ben je niet meer (volledig) afhankelijk als consument van de grote supermarkten.

Bovendien is het kweken van je eigen groente gezonder. Op die manier weet je zeker dat het voedsel schoon en biologisch is.

Pas je bovendien het principe van de permacultuur toe, dan ontwikkel je een leefomgeving door gebruik te maken van natuurlijke elementen.

Houden van (Boerderij)dieren

Heb je het geluk dat je wat meer ruimte hebt, dan kun je dieren houden. Een geit levert melk; Kippen en eenden zijn goed voor de eieren. Op die manier kun je jezelf voorzien in onder andere kalk en Proteine. Ze vormen belangrijke bouwstenen voor een gezond en sterk lichaam.

Ook schapen spelen een belangrijke rol in het zelfvoorzienend leven. Wol kun je spinnen tot garen of vilten. Hiervan kun je dan weer sloffen en warme kleding maken.

Door het zelf houden van dieren, weet je zeker dat zij het beste leven krijgen. Zo ben je niet alleen zelfvoorzienend, maar ook nog eens gezond, duurzaam en diervriendelijk bezig.

Ambacht en vaardigheden

Het leren van ambachten en vaardigheden zijn een belangrijk onderdeel van een zelfvoorzienend leven. Want hoe meer je zelf kunt des te onafhankelijker je wordt.

  • Leer bijvoorbeeld wol spinnen en vilten
  • Haak of naai je eigen kleding
  • Beheer een ambacht als houtbewerking
  • Doe een zelfstudie in plantengeneeskunde
  • Lees over permacultuur
  • En ga zo maar door

Ruilen en delen – De kracht van het zelfvoorzienend leven

In een zelfvoorzienend leven kun je nou eenmaal niet alles zelf leren en doen. Door bijvoorbeeld diensten en goederen te ruilen kunnen wij elkaar ondersteunen. Op die manier wordt de behoefte als consument en daarmee financiële middelen steeds kleiner. Je vormt als het ware een soort Commune.

Ook het uitwisselen van informatie is een belangrijk sociaal onderdeel in het zelfvoorzienend leven. Op die manier help je elkaar met het uitbreiden van kennenis en vaardigheden. Dus vergeet niet om deze post te delen.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!