Wat is een zelfvoorzienend leven off the grid?

Individueel of in een commune

Door het uitbreiden van kennis en vaardigheden, wordt de noodzaak om afhankelijk te zijn van een ander steeds minder. Je wordt zelfvoorzienend. Dat is het vrije leven.”

Wat is een zelfvoorzienend leven?

Bij een (deels) zelfvoorzienend leven probeer je met zo min mogelijk financiele middelen zo veel mogelijk in je eigen levensbehoefte te voorzien. Je bent niet langer afhankelijk van bijvoorbeeld het stroomnetwerk of de supermarkt om te kunnen overleven. De beloning voor het harde werk om in de eigen levensbehoefte te voorzien is 100% voor jou. Dat is het vrije leven.

Voorbeelden van zelfvoorzienendheid:

  • Het verbouwen van voedsel in de moestuin.
  • Zelf stroom opwekken doormiddel van zonne-energie.
  • Eigen drinkwatervoorziening vanuit een bron.
  • Houden van dieren voor bijvoorbeeld eieren en wol.
  • Een composttoilet en biologisch afval gebruiken om hummus of mest te maken.

Een zelfvoorzienend leven in een commune of individueel

Zelfvoorzienend leven kan zowel individueel als in een commune. In een zelfvoorzienende commune ben je als individu niet onafhankelijk, maar het leven in een groep levert daar tegenover veel voordelen.

De zelfvoorzienende commune voor financiële onafhankelijkheid

Als commune kun je bijvoorbeeld een eigen microcultuur ontwikkeling met gelijkgestemden. Volledig onafhankelijk van de samenleving. Ieder met zijn eigen vaardigheden. Dit maakt het mogelijk om natuurlijke landbouw te bedrijven, een eigen huis te bouwen en misschien zelfs een praktijk in kruidengeneeskunde te beginnen.

Door samen te werken als commune is het mogelijk om geld zo goed als overbodig te maken. Op die manier bereik je de ultime vorm van het zelfvoorzienend leven. Namelijk financiële onafhankelijkheid.

We mogen weer zelfredzaam worden in verbinding met de ander, gedragen door de lokale maatschappij. Zorgdragend voor onze basisbehoeften op het gebied van voedsel, energie, wonen en meer. Het boek ‘zelfvoorzienend samenleven’ legt uit hoe je dit toepast in de nieuwe kommune

Het uitbreiden van kennis en vaardigheden

Het uitbreiden van kennis en vaardigheden is een belangrijk onderdeel in het groeiproces naar een financieel onafhankelijk en zelfvoorzienend leven. Want immers, hoe meer je zelf kunt des te onafhankelijker je bent van anderen om vrij te kunnen leven. Je wordt zelfvoorzienend.

Voorbeelden van kennis en vaardigheden zijn:

  • Onderwijs jezelf over permacultuur en de natuurlijke moestuin.
  • Leer over kruides om het lichaam en de geest gezond te houden
  • Ontdek alles over voedsel conserveren voor de wintervoorraad.
  • Hoe houd je kippen om de eieren of vlees.
  • Verdiep je in het verzamel voedsel in de natuur.
  • Ontwikkel je bushcraft en survival vaardigheden.
  • Houdt schapen voor de melk en om van de wol kleding te maken.
  • Leer ambachten zoals wol spinnen, weven en meubels maken.

De mogelijkheden om jezelf te onderwijzen om onafhankelijk te worden, zijn eindeloos. Maar helaas kom je niet volledig onder geld uit. Ik denk niet dat de gemeente vrolijk wordt als je de belastingen met tien kippen en een zak graan betaald.

Wat velen van ons doen, is een klein bedrijfje beginnen. Op deze manier voldoe je aan de “verplichtingen”, maar behoud je toch nog grotendeels je onafhankelijkheid en vrijheid. Denk bijvoorbeeld aan openen van een B&B homestay, workshops, handwerken, groenten of eieren verkopen en ga zo maar door…

Wat betekend leven off the grid?

“Life off the grid” vrij vertaald leven zonder netwerk, is een term overgewaaid uit Amerika. Als je off the grid leeft betekend het dat je geen aansluiting op het elektra-, water-, gas-, riool- en vaste communicatienetwerk hebt.

Je hoeft niet zelfvoorzienend te zijn om off the grid te leven. Je kan gewoon een topbaan hebben en al je boodschappen bij de biologische boer doen; leven van water uit eigen bron; elektra opwekken met zonnepanelen en een bio-toilet gebruikt, omdat je klimaatneutraal wilt leven.

Veel mensen op de wereld hebben gewoonweg geen keus. In India bijvoorbeeld produceert men thuis biogas van mest en gerecycled keuken afval, gewoonweg omdat gas onbetaalbaar is of niet leverbaar via een netwerk.

Wat is preppen?

Er ontwikkeld zich een nieuwe vorm van CoVid. Nog besmettelijker en dodelijker als ooit te voren. Bedrijven raken failliet, de werkeloosheid stijgt. De overheid raakt diep in de schulden, wie gaat alle gevolgen nu bekostigen? Een economische crisis breekt uit, de koersen dalen en plots is het geld niks meer waard. Er heerst paniek, mensen gaan hamsteren en voor je het weet is het voedsel schaars en onbetaalbaar. Het zal nu niet lang meer duren voordat de protesten omslaan in landelijk geweld. De stroomvoorziening, water en gas vallen uit. Een doem scenario die niet meer zo onwaarschijnlijk lijkt.

Personen die zich op dergelijke situaties voorbereiden worden preppers genoemd. Dit kan heel ver gaan, van voedsel voorraden voor enkele jaren aanleggen tot ondergrondse bunker met complete wapenarsenalen om zich te kunnen verdedigen. Een ding hebben ze met elkaar gemeen, een goede prepper is in staat om zonder moderne voorzieningen en met slechts wat voor handen is te overleven.

Het is een groep die heel veel raakvlakken heeft met iemand die zelfvoorzienend en off the grid leeft. We kunnen dus veel van elkaar leren. Op de website vind je veel handige tips, waaronder het conserveren van voedsel.

Waarom off the grid zelfvoorzienend leven?

Je begrijpt dat zelfvoorzienend zijn al een hele uitdaging op zich zelf is, maar waarom zou je ook nog eens off the grid willen leven? Hiervoor kan je verschillende reden bedenken: Je woont midden in de natuur, waardoor aansluiting op het netwerk zo goed als onmogelijk is; Je bent een prepper en wilt weten of je kan overleven zonder moderne voorzieningen als de wereld ten onder gaat; Of dit is jou manier om een steentje bij te dragen aan een beter milieu en ga zo maar door.

Voor mij betekend het vrijheid, onafhankelijk zijn en heel veel creativiteit. Vooral het creatieve gedeelte is een leuke uitdaging om aan te gaan, zelfs als je “on the grid” leeft.

Het boek ‘How to survive off the grid’ Is een gids voor de moderne thuisboerderij. Het bevat essentiële informatie over energie-efficiëntie, het vinden en pompen van je eigen water, je eigen dokter zijn, het houden van kippen, geiten, bijen en andere beestjes, en nog veel meer.

De ultieme onafhankelijkheid en vrijheid

Je kan het dus zo gek maken als je wilt. Er zijn zelfs verhalen van mensen die diep in ondoordringbare gebieden leven en op papier niet eens bestaan. Maar voor de meesten van ons is het kleine boerderijleven off the grid in een afgelegen natuurgebied, maar niet volledig afgesloten van de ‘buitenwereld’ het ultieme zelfvoorzienend zijn.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!