Emigreren naar zweden

Zweeds persoonsnummer aanvragen
de zes makkelijkste manieren

Er zijn een aantal manieren waarop je meer en sneller kans maakt op de toekenning van een Zweeds persoonsnummer. Ook de aanvraagprocedure is in deze gevallen een stuk eenvoudiger.

Ondanks de hoge succesgraad moet je er wel altijd rekening mee houden dat er een aantal voorwaarden zijn, waardoor je in jouw persoonlijke situatie alsnog afgewezen kunt worden.

Na uitgebreid onderzoek en op basis van ervaring van anderen, stelde Back to basic Sweden de 6 beste manieren om een persoonsnummer aan te vragen samen.

Top 6 beste manieren om een Zweeds persoonsnummer aan te vragen

1. Zweeds persoonsnummer aanvragen met een Pensioen (AOW)

Wanneer je met een volledige (100%) Nederlandse AOW naar Zweden emigreert, geldt dit als een vast inkomen. Bovendien ben je als AOW-gerechtigde volgens de Nederlandse ziektewet verzekerd via het CAK. Je hoeft dan ook geen Expatverzekering af te sluiten.

Lever tijdens de aanvraag meteen alle documenten en bewijsstukken in om het proces te versnellen. Er zijn gevallen waarbij het persoonsnummer al na 2 weken in de brievenbus lag.

2. Zweeds persoonsnummer aanvragen met een uitkering

Er zijn een aantal gevallen waarbij je een Nederlandse uitkering mee naar het buitenland mag nemen. Dit kan bijvoorbeeld bij een WIA of WAO. De voorwaarde is dan wel dat de hoogte van de uitkering aan de minimale inkomensgrens voldoet. Deze kun je opvragen bij Skatteverket.

Net als bij een AOW ben je volgens de Nederlandse ziektewet verzekerd via het CAK. Je hoeft dan ook geen Expatverzekering af te sluiten.

Wil je emigreren naar Zweden? Dan komt er veel op je af. Je hebt een woning nodig en meestal ook werk. Misschien wil je een eigen zaak starten. Maar hoe regel je al het papierwerk? Hoe kom je aan een persoonsnummer? Wat komt er kijken bij het kopen van een huis? En waaraan moet je denken als je emigreert met kinderen? Hoe vermijd je de valkuilen waarin andere emigranten zijn getrapt?

3. Zweeds persoonsnummer aanvragen op eigen vermogen

We gaan er van uit dat de verhalen kloppen. In sommige Zweedse gemeentes kun je al met een vermogen van tenminste 15.000 euro (per persoon) en een beetje extra wanneer je kinderen hebt een persoonsnummer aanvragen. Hoe hoger het eigen vermogen is, des te meer je kans maakt om het persoonsnummer te krijgen.

Deze constructie heeft één nadeel. Wanneer je geen inkomsten genereert en dus geen inkomstenbelasting afdraagt, vervalt het recht op de sociale verzekering. In dat geval wordt je verplicht om een expatverzekering af te sluiten. 

4. Zweeds persoonsnummer aanvragen in een leegloop-gebied

Wanneer je geen uitkering of pensioen hebt maar wel eigen vermogen of vast inkomen, dan maak je nog meer kans op het Zweeds persoonsnummer door je in te schrijven in een leegloop gebied.

Het nadeel is dat deze gebieden vaak afgelegen liggen. Hierdoor loop je de gemakken die de stad te bieden heeft mis. Informeer dan ook goed of voorzieningen zoals winkels, scholen en recreatie (nog) bereikbaar zijn.

5. Zweeds persoonsnummer aanvragen met kinderen

Wanneer je boven op nummer 4 en 5 als gezin een aanvraag van het Zweeds persoonsnummer doet, kun je de plank bijna niet meer mis slaan. Want gezinnen zijn een belangrijk onderdeel van het economisch leefbaar maken van leegloop gebieden.

In de aflevering ‘Hoe krijg ik een Zweeds persoonsnummer met eigen vermogen‘ van de serie ‘Ik vertrek naar Zweden‘, vertellen Ruben en Suzanna hoe zij met hun gezin binnen twee weken het ‘personnummer’ ontvingen.

6. In vast dienstverband bij een Zweedse werkgever en aanvragen Zweeds persoonsnummer

Wanneer je in vast dienstverband bent bij een Zweedse werkgever heb je recht op een persoonsnummer. Je kunt je dan bovendien aanmelden bij de Försäkringskassan. Een expatverzekering is in dat geval niet nodig.

Nog eenvoudiger wordt het als de werkgever het persoonsnummer voor jou regelt of hierbij wilt helpen.

Bron: eigen, skatteverket

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!

Scroll naar boven