
Wie zijn Ter en Annet
‘Back to basic Sweden’
“Wij leven op deze manier omdat het ons gelukkig maakt. Avontuur zit gewoon in het bloed.”
We droomden er al een tijd van om een zelfvoorzienende off the grid thuisboerderij ‘van de grond af aan’ op te bouwen. Diep verborgen in de wildernis, ver weg van alle stress en onnodige druk die door de ‘sociale’ maatschappij wordt opgelegd. Mei 2021 vonden wij een stuk land om ons nieuwe leven waar te maken en gingen direct aan de slag.
Wij zijn Ter en Annet van ‘Back to basic Sweden’ en heten jou van harte welkom.

Over Annet
Annet reisde 15 jaar lang de wereld af om te leren over het verbouwen van voedsel en landbouw technieken. Ze trok o.a. diep de jungles van Borneo in en bezocht boeren in derde wereld landen. Het leren stopt nooit, maar de kennis die ze heeft opgedaan is van onschatbare waarde voor ons project.
Tevens is Annet meester in het koken op houtvuur en continu bezig met het leren van nieuwe technieken voor het conserveren van voedsel. Samen met Ter leert ze ambachten zoals schapen met de hand knippen, vilten en kleding maken.

Over Ter
Ter is een avonturier in hart en nieren. Hij heeft veel kennis over het overleven in de wildernis. Deze kunde gebruiken we onder andere om voedsel te verzamelen zoals bloemen, kruiden, insecten en paddenstoelen.
De geschiedenisboeken zijn voor Ter een inspiratiebron om constructies op te zetten met natuurlijke middelen. Zo gebruikt hij gereedschap en technieken die afstammen uit de oude ambacht van houtbewerking. Hij legt landbouwterrassen aan met natuursteen, zonder gebruik te maken van cement. Ook maakt hij o.a. zelf touw, gereedschap, ladders en meubels van rondhout.
Hoe wij leven in het kort
We leven volledig off the grid. Dit betekent dat er geen gas, water, elektra of internet aansluiting aanwezig is. Voor drinkwater zijn we aangewezen op regen en sneeuw. Koken en verwarmen wordt door middel van houtvuur gedaan. Elektrische of brandstof aangedreven apparaten zul je op de thuisboerderij niet vinden. Alles gebeurt met de hand en in veel gevallen met traditioneel of antiek gereedschap.
Er staan slechts 2 kleine 12 volt zonnepanelen die eigenlijk bedoelt zijn voor op de boot. Hiermee kunnen we een tablet en mobiele telefoon opladen. Deze zijn nodig voor het werk van Annet ‘Bab – belastingadviesbuitenland.nl‘ en natuurlijk om jou op de hoogte houden van het laatste nieuws bij ‘Back to basic Sweden’.
In de winter leveren de panelen door gebrek aan daglicht weinig energie. We zijn dan een aantal maanden voor een deel afhankelijk van kaarslicht. Behalve voor het bedrijf willen wij voor het dagelijks leven geen gebruik maken van zonnepanelen. We doen er dan ook alles aan om uitbreiding te voorkomen.
Waarom wij zo willen leven
Aller eerst leven wij op deze manier omdat het ons gelukkig maakt. Avontuur zit gewoon in het bloed. Overleven in de wildernis is dan ook helemaal ons ding.
Wij zien de noodzaak van een gestructureerde maatschappij maar al te goed in. Zonder regels zou het een puinzooi worden. Maar voor de sociale druk die de mensen elkaar strijdlustig opleggen hebben we altijd al minder begrip gehad. We hebben hierin nooit echt onze plek kunnen vinden.
We zijn zeer selectief in wie wij in ons leven toelaten. De behoefte om een sociaal netwerk op te bouwen is er niet. Het eenzame leven in de bossen bevalt ons prima.
“Het kan best een beetje minder”
Het ‘Back to basic’ project hebben we ontwikkeld als uitdaging en studie voor onszelf. We doen het niet voor anderen of om roem te behalen. De bekendheid die ‘Back to basic Sweden’ heeft gekregen was dan ook zeer onverwachts.
Maar nu de schijnwerpers toch op ons gericht staan, hopen we een boodschap te kunnen overdragen. We willen laten zien dat leven een in balans met de natuur avontuurlijk en leuk is. En als iedereen bereid is het met een beetje minder te doen dan is niet alleen onze leefomgeving hiermee gebaad, maar ook onze medemens. Want er is voldoende voor iedereen. Het enige waar we voor moeten zorgen is dat alles eerlijk verdeeld wordt.
Meer weten over ons?
Onder de categorie ‘onze boerderij‘ of de tag ‘Over ons’, vertellen we meer over het leven op de thuisboerderij. Een andere optie is om ons blog te volgen op facebook.