
Wortelen wecken met suiker
“Wortelen conserveren voor de wintervoorraad doe ik op houtvuur. Hiervoor gebruik ik een sappan die ook voor wecken uitstekend geschikt is.”
Niets smaakt lekkerder dan wortelen uit de eigen moestuin. Ik heb afgelopen jaar geprobeerd om deze in zand te bewaren maar dit was geen succes bij Back to basic Sweden. Om de wortelen toch lang te bewaren en onze wintervoorraad aan te vullen kies ik ervoor om ze te conserveren. Wecken doe ik op houtvuur in een sappan die ook hiervoor uitstekend geschikt is.
Weckpotten zijn eenvoudig online te bestellen. Zelf gebruik ik glazen groenten potjes uit de supermarkt. Je kunt ze meerdere keren gebruiken. Controleer wel goed of het glas en de afsluitring van de deksel onbeschadigd zijn.
Ingrediënten en keukengereedschap
- 5 kg wortelen
- 250 gram suiker
- water
- 5 weckpotten van 600 ml
- glastang
- weck/sappan
Wortelen wecken in 8 stappen
- Was eerst de wortelen en snijd ze in kleinere stukken.
- Kook vervolgens de wortelen voor 5 minuten in een pan met ruim water.
- Vul daarna de steriele weckpotten met de gekookte wortelen.
- Breng ondertussen 2,5 liter water met 250 gram suiker aan de kook.
- Giet het kokende (suiker)water tot 1 cm onder de rand in de met wortelen gevulde potten.
- Sluit het deksel stevig en weck de potten gedurende 120 minuten op 100 °C.
- Gebruik een glastang om de hete potten uit de pan te halen.
- Wanneer ze de kamertemperatuur hebben bereikt controleer je of deze vacuum zijn getrokken.
Hoelang kun je geweckte wortelen bewaren?
Bewaar de geweckte wortelen op een schone, koele, donkere plaats. Ze zullen enkele maanden tot zelfs jaren goed blijven; Getest op de off the grid zelfvoorzienende thuisboerderij van Back to basic Sweden.
Controleer regelmatig of de potten nog goed gesloten zijn. Het kan zijn dat er één na een tijdje niet meer vacuüm is. Indien er geen schimmel in zit of ‘vreemd’ ruikt gebruik deze dan direct. 10 minuten koken is voldoende om eventuele ziekteverwekkers te doden.
Wortelen wecken op verschillende manieren
- Met zout
- Met suiker
- Zonder zout en suiker
- Verwerkt in een gerecht