
Wortels wecken uit eigen moestuin met zout
“Wortels conserveren voor de wintervoorraad doe ik op houtvuur. Hiervoor gebruik ik een sappan die ook voor wecken uitstekend geschikt is.”
Niets smaakt lekkerder dan wortels uit de eigen moestuin. Maar helaas is het door ruimtegebrek voor ons niet mogelijk om deze tijdens de winter in zandbakken vers te bewaren. Daarom heb ik voor onze wintervoorraad een aantal potten met wortels geconserveerd. Wecken doe ik op houtvuur in een sappan die ook hiervoor uitstekend geschikt is.
Weckpotten zijn eenvoudig online te bestellen. Zelf gebruik ik glazen groenten potjes uit de supermarkt. Je kunt ze meerdere keren gebruiken. Controleer wel goed of het glas en de afsluitring van de deksel onbeschadigd zijn.
Ingrediënten en keukengereedschap
- 5 kg wortels
- 1 eetlepel zout
- water
- 5 weckpotten van 600 ml
- glastang
- weck/sappan
Wortels wecken in 8 stappen
- Was eerst de wortels en snijd ze in kleinere stukken.
- Kook vervolgens de wortels voor 5 minuten in een pan met ruim water.
- Vul daarna de steriele weckpotten met de gekookte wortels.
- Breng ondertussen 2,5 liter water met 1 eetlepel zout aan de kook.
- Giet het kokende (zout)water tot 1 cm onder de rand in de met wortels gevulde potten.
- Sluit het deksel stevig en weck de potten gedurende 120 minuten op 100 °C.
- Gebruik een glastang om de hete potten uit de pan te halen.
- Wanneer ze de kamertemperatuur hebben bereikt controleer je of deze vacuüm zijn getrokken.
Hoelang kun je geweckte wortels bewaren?
Bewaar de geweckte wortels op een schone, koele, donkere plaats. Ze zullen enkele maanden tot zelfs jaren goed blijven; Getest op de off the grid zelfvoorzienende thuisboerderij van Back to basic Sweden.
Controleer regelmatig of de potten nog goed gesloten zijn. Het kan zijn dat er één na een tijdje niet meer vacuüm is. Indien er geen schimmel in zit of ‘vreemd’ ruikt gebruik deze dan direct. 10 minuten koken is voldoende om eventuele ziekteverwekkers te doden.
Wortels wecken op verschillende manieren
- Met zout
- Met suiker
- Zonder zout en suiker
- Verwerkt in een gerecht

