Een tanya in Hongarije

Zelfvoorzienend in Hongarije voor een natuurlijker leven

“Nederland werd ons te krap en lawaaierig. Hongarije is veel natuurlijker en biedt meer ruimte voor een zelfvoorzienend leven.”

Nathalie en haar man gingen op zoek naar ruimte en rust. En dat is precies wat Hongarije te bieden heeft. Zij kochten daar een ’tanya’, wat in het Nederlands ‘boerderij met erf’ betekent.

In dit gastblok schrijft Nathalie over de weg naar een zelfvoorzienend leven in Hongarije. We geven haar het woord.

zelfvoorzienend leven Hongarije
Ik met kippen en kat bij zonnepaneel met zelfgebreide muts

Op ontdekkingsreis in Hongarije

We zijn naar Hongarije gekomen omdat het leven hier veel natuurlijker is. En omdat er veel ruimte is. Nederland werd ons te krap en te lawaaierig.

We gingen in 2018 hier op vakantie en om te oriënteren en we waren meteen gek op dit land. Elke regio is anders, je hebt gebieden met bergen en heuvels en ook meren.

In 2019 hebben we ons boerderijtje met 1,1 hectare grond gekocht in centraal Hongarije en we zijn er begin 2021 neergestreken. Het is vlakbij een klein stadje met 6000 inwoners op het platteland. Het is allemaal agrarisch gebied en je ziet de mafste voertuigen!

Het ongedwongen boerenleven

We wonen tussen bossen, er zijn veel vogels en andere wilde dieren zoals herten en konijnen die we regelmatig zien. Ik heb geen last meer van hooikoorts.

De mensen om ons heen die ook op boerderijen wonen, hebben allemaal een boomgaard, kippen of eenden, een moestuin en ze stoken op hout. Dat is hier normaal en zo’n leven sprak me jaren terug al aan. De mensen hebben nooit haast, zijn niet gestresst en hebben geduld.

Ook maakt het niet uit als je in je werkkleding een winkel binnen komt sloffen. Ik loop regelmatig in m’n oude plunje vol verfvlekken in het stadje maar de verkopers doen allemaal net zo aardig als wanneer ik een nette outfit draag.

moestuin Hongarije
Zelfgemaakte moestuinbakken met eigen acaciabos op de achtergrond

Leren van de taal, brengt je dichter bij de mensen

We hebben elke week Hongaarse les want de taal leer je niet zomaar. Het is geen Germaanse taal en komt dan ook uit een heel andere taalfamilie. Het staat op de lijst met de 8 moeilijkste talen om te leren…

We hebben nu ongeveer anderhalf jaar les. We kennen al aardig wat woorden en ook beleefdheden. We kunnen steeds meer verstaan en kleine gesprekjes voeren, maar dan in winkels en restaurants. Het wordt gewaardeerd. We voelen ons geaccepteerd en dat vinden we belangrijk.

De weg naar een zelfvoorzienend leven

We zijn voor een deel off grid: er is geen gas- en waterleiding, geen riool, geen kabels voor tv of vaste telefoon. We hebben alleen een smartphone zonder sim-kaart waarvan we de camera gebruiken; we hebben genoeg aan onze oude nokia’s.

Het grondwater wordt door een pomp naar boven gebracht en we hebben in de keuken een filtersysteem geïnstalleerd. We douchen, wassen en spoelen het toilet met ongefilterd water. Onlangs heb ik buiten het oude composttoilet helemaal in ere hersteld, erg leuk om te doen in m’n eigen favoriete kleurtjes.

Het fornuis met oven werkt op gasflessen, we verwarmen het huis met een houtkachel. We hebben een eigen bos met acaciabomen die we zelf omhakken en verwerken tot kachelhout.

De beerput kunnen we zelf schoonhouden met een paar zelfgemaakte attributen en dit is niet vaak nodig. Verder zijn we begonnen met 1 zonnepaneel en 2 autoaccu’s, dit is een leuke start en zorgt voor verlichting en laptops opladen.

Duurzaam leven

We hebben geen vuilnisophaldienst; we prodceren zo weinig mogelijk afval door o.a. compost te maken van keukenafval en van kippenmest, karton en papier. Glas bewaar ik om later mee te kunnen bouwen.

Ik heb een heksenketel om in de zomer buiten te koken en daaronder heb ik een betonnen plaat met glazen potjes erin gemetseld. Door die potjes gebruik je minder cement. Grijs afval, blik en plastic brengen we zelf weg.

Onze dieren

We houden allebei van dieren en hebben 2 katten. In NL had ik ervaring opgedaan met kippen en we hebben er hier vier. Er komen muizen op het voer af, de katten vangen ze en de kippen leggen eieren.

De kippen hebben bijna 1000m² tot hun beschikking en mogen ook in het bos overal woelen en scharrelen. Ook de katten kunnen hier echt kat zijn met zoveel ruimte en steeds nieuwe geuren en verstopplekjes.

katten Hongarije
Katten in het raam

De natuur biedt mogelijkheden

In de lente en zomer zijn er prachtige vlinders, bijen en hagedissen te zien. De geuren hier zijn heerlijk. De bloesems van bijvoorbeeld de kerspruim ruiken zo intens zoet!
Van de vele vlierbloesems maak ik limonade. Ook hebben we een goed adres voor natuurlijke honing.

De zelfvoorzienende keuken

Laatst hebben we voor het eerst kaas gemaakt, wat een mooi proces! Brood bakken doe ik wekelijks. Maar ook maak ik (suikervrij) gebak zoals Hollandse krentenbollen, appelbollen en allerlei taarten.

zelf gebakken brood
Zelf gebakken brood snijden
zelfgemaakte kaaspers
Kaaspers gemaakt door echtgenoot

Met de handen in de aarde

Er staat een grote oude perenboom die elk jaar bommetje vol hangt met vruchten. Ik ben al jaren bezig met zelf groente, aardappels en kruiden verbouwen en dat vind ik helemaal super. Het is heerlijk om met je handen in de aarde te zitten, ik vergeet gewoon de tijd! De katten komen dan altijd gezellig ‘helpen’.

Ik vind het geweldig om veel zelf te doen; je weet dan wat je eet. Je kunt je creativiteit er in kwijt en het is een persoonlijke ontwikkeling. Ik lees erover en leer veel, ook door uit te wisselen met anderen.

Leren van nieuwe vaardigheden

Mijn man is heel technisch en doet daar veel mee, ook hij kan zijn ei hier kwijt. Het zou mooi zijn als we in de toekomst nog meer zelf kunnen, ook al is het hard werken.

Inmiddels is wat we nu doen, een manier van leven geworden. Laast hebben we de naaimachine tevoorschijn gehaald. Dat vind ik wel moeilijker omdat het nieuw is maar een paar kussenslopen zijn gelukt. En ik ben zelfs met een breiwerk begonnen!

Er is nog veel te ontdekken en het verveelt nooit. Ik denk dat de weg er naar toe belangrijker is dan het doel zelf.

Een beetje landsgeschiedenis

Hongarije is een bijzonder land. Het heeft een rijke geschiedenis van veldslagen en oorlogen en ook is het ooit beïnvloed door de Turken.

Debevolking heeft zeer veel land verloren aan o.a. Roemenië en Oostenrijk. Het was dus ooit groter. Hongarije is 2 x zo groot als Nederland maar er wonen veel minder mensen. Zeg nooit tegen een Hongaar dat het een groot land is; door alle ellende vinden zij dat hun land juist klein is geworden.

Schrijven over ons leven hier en destijds over het emigreren vind ik ook erg leuk.

Mijn blog Is: www.tanyalife.hu

Bron: eigen

Tekst (onbewerkt) : Nathalie van Nijnatten
Foto’s: Nathalie van Nijnatten
Inleiding: Back to basic Sweden
Opmaak: Back to basic Sweden

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!