het maken van vanille

Zelfvoorzienend leven Madagaskar
Onze vanilleplantage

Omega woont nu in Nederland, maar groeide op in het relaxte Madagaskar. Zelfvoorzienend leven is voor haar een vanzelfsprekend begrip. In 2016 begon ze met het verbouwen van biologische vanille. Door werk te verschaffen en goed loon uit te betalen wil ze bijdragen aan een beter bestaan voor de lokale boeren.

Vanille plant in Madagaskar
Omega Vanille

Over Omega

Mijn naam is Omega en ben opgegroeid in Madagaskar. Mijn man komt uit Nederland. Hij vindt de mensen in Madagaskar aardig, kalm en sociaal. Iedereen gaat er met veel respect met elkaar om.

In augustus 2020 opende ik in Nederland ‘OMEGA VANILLE’. Mijn bedrijf is ontstaan door mijn verbazing over hoe verschillend het leven is tussen de mensen in Nederland en in Madagaskar. Toen ik in Nederland kwam, zag ik dat vrijwel alle mensen werk en inkomsten hebben. In Madagaskar is dat niet zo.

Ik wilde graag de mensen in Madagaskar werkgelegenheid bieden met een goed salaris, zodat zij zichzelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Daarom zijn wij in 2016 een vanilleplantage begonnen op Madagaskar.

Het leven op de vanilleplantage in Madagaskar

De boeren waarmee ik samen werk doen hun werk goed. Ze leven in het bos, bij de vanilleplantage. Daar kunnen zij hun eigen voedsel verbouwen. Ze hebben rijstvelden, bananenbomen, suikerriet, groente velden, eenden en kippen. Op die manier hebben de boeren niet zo veel van buiten af nodig, eigenlijk alleen maar olie en zout.

In de video kun je een kijkje nemen in de keuken van de boeren waar ze aan het koken zijn. Ze halen het water uit de rivier die dicht bij de vanilleplantage van de berg stroomt. Iets verder naar beneden toe hebben we een riviertje waarin ze zich kunnen douchen en wassen.

Werken op een vanilleplantage in Madagaskar

Het werk op de plantage gaat als volgt. Ik koop alle materialen om de vanille te kunnen verbouwen, zoals een kapmes, grote schep (angady), vanille slingerplant en taho valavelona, waar de vanille op gaat groeien. De boeren gaan daarmee aan het werk op de plantages.

De twee verschillende boeren met wie ik op mijn plantage werk krijgen een tweemaal zo hoog salaris als dat gebruikelijk is in Madagaskar. Zowel mannen als vrouwen werken op de plantages.

In het artikel ‘Hoe kweek je vanille en waar komt het vandaan‘ kun je meer lezen over het werk op onze plantage.

Zelfvoorzienend leven in Madagaskar

Zelfvoorzienend leven is in de dorpen van Madagaskar de normale gang van zaken. Er zijn geen regels over hoe je jezelf in de levensonderhoud voorziet. Je mag zelf bepalen hoe je het wilt doen.

Ik ben opgegroeid in het dorp Manantenina Andapa en deels in Masiaposa. In Sahamazava Andapa heeft iedereen zijn eigen rijstveld, eigen moestuintje, kippen, koeien, etc…

Mijn oma van 85  leefde tot haar 80ste volledig van haar eigen producten. Rondom haar huis kweekte ze vanille, suikerriet, banaan, sinaasappels, mandarijnen en nog veel meer andere soorten fruit. Ze verbouwt zelfs rijst dat ze volledig verwerkt van plant tot witte of rode rijst die in de pan kan.

Door een klein deel van de oogst te verhandelen, kan mijn oma aan geld komen. Hiervan koopt zij producten als zout en olie, want die kan zij niet zelf maken.

Het klimaat en de natuur van Madagaskar

Het klimaat in Nederland is heel anders dan in Madagaskar. Het is hier koud en in Madagaskar tropische. 10 jaar geleden kwam ik voor de eerste keer in Nederland voor een vakantie van  3 maanden. Het was in de maand juni. De zon scheen, maar ik droeg nog steeds mijn handschoenen omdat het zo koud aanvoelde.

Behalve in zuid Madagaskar, waar het maar een keer per jaar regent, is het overal vruchtbaar. Bijna alles groeit makkelijk . Toen ik jong was, ging ik afhankelijk van het seizoen, iedere dag naar het bos om passievruchten, lychee, mango, sinaasappel, en noem maar op te plukken.    

De natuur in Madagaskar is heel erg mooi, er groeien verschillende bomen die niet zo vaak op andere plekken in de wereld te zien zijn,  zoals de Baobab, taktadjania, ylang ylang. Maar ook veel dieren die alleen op Madagaskar voorkomen waaronder de ringstaartmaki en kameleon.

De cultuur van Madagaskar

In Nederland is het leven georganiseerd. De mensen zijn heel direct. Dat is wel even wennen. Ook is het de gewoonte dat je van te voren alles afspreekt. zoals bijvoorbeeld wanneer je bij elkaar op visite gaat. Je laat dan van te voren weten of je mee eet of niet. Spontaan aanschuiven wordt als onbeleefd gezien.

In Madagaskar gaat dat anders. Het is juist onbeleefd om te vragen of iemand wilt mee eten of niet. Wanneer het bezoek tijdens of rondom etenstijd binnen komt, dan schep je van zelfsprekend een bord voor hen vol. De persoon mag dan zelf bepalen of deze aanschuift.

In de cultuur van Madagaskar zijn we absoluut niet direct in de omgang. Als je bijvoorbeeld iets aan iemand kwijt wil doe je dit met een omweg. Hopelijk begrijpt die andere persoon aan de hand van je uitdrukking halverwege het verhaal wat je bedoelt. Anders zit er niets anders op om net zo lang door te praten tot de ander begrijpt wat je wilt zeggen.

Omega met 'I love Amsterdam' T-shirt

Oude tradities van Madagaskar

We hebben een traditie die heet “Angano”. Het is een manier om kinderen levenslessen bij te brengen. Je kan het vergelijken met een sprookje.

Iedere avond wanneer het hele gezin rond het vuur in de keuken zit, vertelt oma of opa voor het slapen gaan ”Angano” aan de kinderen. Ze moeten tijdens het luisteren een deel van hun mouwen opvouwen anders komt het verhaal in het echt uit. Het is een speelse wijze om kinderen te leren instructies op te volgen.

Het leven in Madagaskar is met de natuur verbonden

In Madagaskar zijn de mensen nog met de natuur verbonden. De meesten gebruiken en leven slechts van wat de natuur te bieden heeft. Je vindt er weinige kunstmatige dingen. Deze zijn voornamelijk voor de rijke mensen weg gelegd.

In mijn kindertijd gebruikte mijn ouders, opa en oma alleen maar planten als medicijn. Zo eten we bij kiespijn een plant die ‘vahamantsina’ heet om het te laten genezen; Wanneer je een kind wilt laten stoppen met bedplassen, geef je het een gekookte sap van de bittere plant “ranomafaiky”; Een vrouw die net van een kind bevallen is, moet douchen met een sap van een gekookte “ravin-dromba”. Bij alle ziektes is er wel een natuurlijke manier om een oplossing te vinden.

Wat is het leefbudget in Madagaskar?

Het leef budget in Madagaskar is ongeveer 1 miljoen Ariary (euro 230) per maand. Het is genoeg voor een simpel en eenvoudig leven.

Het gezin van mijn oom bijvoorbeeld heeft een eigen rijstveld, vanilleplantage kippen en moestuin voor groenten. Ze hoeven niet veel te kopen. Bijna alles komt uit hun eigen moestuin of boerderij.

Waar kun je levensmiddelen kopen in Madagaskar?

Supermarkten zijn alleen in de grote steden beschikbaar, maar overal in iedere dorp zijn er kleine winkeltjes waar men de dagelijkse onmisbare basisbenodigdheden kan halen.

Bijna iedere dag komt er wel iemand langs de deur om hun eend, kalkoen, haan of kippen te verkopen. Soms zelfs koeien. De reden hiervoor kan bijvoorbeeld een kind zijn dat naar het ziekenhuis moet. Maar om de kosten te dekken moet er eerst kippen verkocht worden. Dat is niet een gewenste reden, maar ze zijn super blij als iemand hun kip op zo een moment wilt kopen. 

Een andere optie om aan bijvoorbeeld vlees te komen, is de markt bezoeken. Daar kun je eigenlijk altijd levende kippen, eenden of andere dieren kopen.

Is Madagaskar veilig?

Madagaskar is in het algemeen een veilig land voor buitenlanders. Ik heb vanaf mijn kindertijd tot ik weg van Andapa naar het universiteit ging veel buitenlanders die in het Adventisten ziekenhuis Sahamazava Andapa werkten of stage liepen, leren kennen.

Sommigen van hen woonden er een paar maanden of zelfs jaren. Allemaal verlieten ze Madagaskar met tranen in de ogen. Ze gingen naar huis met mooie herinnering en ervaringen, die ze voor de rest van hun leven met zich meedragen.

Biologisch gekweekte vanille van Omega

Wanneer je de vanille van OMEGA VANILLE koopt, krijg je niet alleen de beste vanille ter wereld, je steunt ook nog eens de lokale boeren in Madagaskar.

De 100% biologisch gekweekte vanille is direct verkrijgbaar in de winkel van Omega of je kunt ze online bestellen en laten thuisbezorgen. Hoe dan ook, wij hebben onze bestelling al klaar liggen.

omega vanille

Dit interview is geschreven in samenwerking met
Auteur: Back to basic Sweden
Bron: OMEGA VANILLE
Afbeeldingen: OMEGA VANILLE

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!