Een zelfvoorzienend leven in Nederland

Boerderij in een rijtjeshuis

In onze moestuinen kweken wij zo veel mogelijk ons eigen voedsel. We hebben een eigen supermarkt in huis en deze bestaat uit kasten vol met zelf geconserveerde oogst waar we het hele jaar van eten.

Oogst boerderij in een rijtjeshuis
Lisa – Boerderij in een rijtjeshuis

Boerderij in een rijtjeshuis

Hoi ik ben Lisa ik ben 28 jaar en mijn passie is online les geven over het toegankelijk maken van het kweken en het conserveren van je voedsel aan huis. Ik woon samen met mijn partner in een rijtjeshuis in het groene hart tussen Amsterdam en Utrecht.

Aan ons rijtjeshuis hebben wij in de voor en achtertuin een moestuin, maar ook heb ik een moestuin verderop bij een boer op het erf. In onze moestuinen kweken wij zo veel mogelijk van ons eigen voedsel. We hebben een eigen supermarkt in huis en deze bestaat uit kasten vol met zelf geconserveerde oogst waar we het hele jaar van eten.

Onze kasten zijn gevuld met soep, pastasaus, salsa, stoofperen, sappen, jam, ketchup, bbq saus en ga zo maar door.

Voorraad boerderij in een rijtjeshuis

Kippen houden in je achtertuin

We hebben in de achtertuin 4 Barneveld kriel kippen rondlopen, dus dat betekend altijd verse eitjes. We hebben een plateau gebouwd voor het raam, zodat ze gezellig in het raamkozijn heel de dag naar ons kunnen kijken of wij naar hun. Het is maar hoe je het bekijkt.

Aangezien onze ondeugende kippen maar al te graag onze groentes willen opeten, hebben we in de achtertuin de moestuin afgeschermd met een zelfgebouwd hekje. Hierdoor hebben wij het alleenrecht op onze groente maar kunnen de kippen wel vrij los scharrelen.

Naast dat wij erg van de kippen genieten maken ze zo nu en dan ’s morgens wel eens geluid en dan moet je soms wat eerder uit je bed dan de planning was. Wij wonen nu eenmaal in een rijtjeshuis dus we hebben wel rekening te houden met de buren.

Gelukkig heeft er nog nooit een buur geklaagd over de kippen en na regelmatig vragen blijven ze zeggen dat ze er geen last van hebben. Dat scheelt maar als ze dan om 6 uur gaan kibbelen loop ik toch even naar beneden om ze te sussen maar daarna kruip ik weer lekker me bedje in.

Boerderij in een rijtjeshuis kippen

De opbrengst van de moestuin is genoeg voor een jaar

Wat jaren geleden ben ik begonnen met deze moestuin en sindsdien heeft het zich verspreid naar werkelijk elke bruikbare hoek van ons huis of tuin. Als ik in februari begin met voorzaaien in huis dan is elke vensterbank in gebruik. Boven hebben we zelfs een stellingkast voor een raam op het zuiden staan en die kast staat dan helemaal vol met kleine plantjes.

We kweken tomaten, komkommers, augurken, verschillende bonen, aardbeien, peren, bieten, wortels en ga zo maar door. Als het oogsttijd is lopen de hoeveelheden behoorlijk op en is het voor ons onmogelijk om alles vers te eten. De hele zomer staat dan de keuken altijd vol met kratten en kratten aan oogst.

Dit is ook de bedoeling want ik probeer voor het hele jaar door groente en fruit te kweken en vervolgens conserveer ik het eten in potten of ik bewaar het in de vriezer. Hierdoor kunnen we het hele jaar genieten van onze eigen gekweekte producten.

Moestuin zelfvoorzienend leven Nederland

Ik conserveer mijn eigen oogst

Het conserveren doe ik aan de hand van drogen, vriezen, wecken, inmaken en pressure cannen. Helaas zijn veel conserveer methodes een beetje een verloren kennis en ik zou het persoonlijk ontzettend jammer vinden als deze ambacht langzaam zou verdwijnen. Daarom besloot ik om mijn youtube kanaal Boerderij in een Rijtjeshuis te starten.

Op mijn kanaal deel ik met de mensen hoe ik zelf grotendeels mijn eten kweek en hoe ik vervolgens de oogst omtover in verschillende producten en dat vervolgens conserveer. Graag wil ik aan de hand van mijn video’s laten zien dat zelf je eten kweken en het conserveren helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn en dat je ook niet op een groot stuk land hoeft te wonen als je wil leren moestuinieren.

Ik gebruik graag het motto van Pippi Langkous:
“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan.”

Over moestuinieren zijn er miljoenen tips en regels online te vinden en ik kan mij erg goed voorstellen dat je als beginner door de bomen het bos niet meer ziet. Ik ben zelf een voorstander van zo simpel en goedkoop mogelijk kweken.

Conserveren zelfvoorzienend Nederland

Aan moestuin regels doe ik niet

De moestuin regels waar ik het net over had, ja die volg ik niet echt. Sterker nog het is haast onmogelijk, want veel spreken mekaar nog eens tegen ook.

Ik doe weinig tot niet aan kroprotatie en dat je bepaalde planten wel of niet samen kan poten daar luister ik eigenlijk nooit naar. Ik ben hier per definitie niet op tegen, maar ik merk voor mezelf dat veel richtlijnen of regels het plezier uit moestuinieren haalt voor mij en ik denk dat dit ook een grote drempel is voor beginners. Ik gebruik graag het motto van Pippi Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan. En dat hoop ik mee te geven aan mijn kijkers.

Je kan als je wil een jaren lange studie doen voor je gaat tuinieren zodat je de beste moestuin kringloop en opstelling hebt maar je kan ook gewoon beginnen en zien wat er voor jou wel of niet werkt. Ik zeg regelmatig dat moestuinieren een soort virus is en zichzelf langzaam jaar op jaar verspreid. Dus elk jaar kan je je nieuwe ondervindingen weer toepassen en elk jaar kan je weer iets nieuws leren.

De ‘no dig’ methode

Dit jaar focus ik mij op een nieuwe manier van moestuinieren en het heet no dig. No dig betekend dat je je grond niet ploegt waardoor de micro-organismes in de aarde niet verstoord raakt. Deze micro-organismes zijn een groot onderdeel van een gezonde moestuingrond dus ik hou ze graag te vriend.

Je kan van elk stukje gras heel simpel een no dig moestuin maken en dat doe je door het eerst af te dekken met karton waardoor het onkruid geen zonlicht meer krijgt en afsterft. Boven op het karton gooi je dan 10-15 cm aan compost en dan kan je rechtstreeks je plantjes uitplanten in die compost.

“De boer heeft een stuk grond over waar ik gebruik van mag maken in ruil voor onderhoud ervan.”

Dit nieuwe experiment doe ik niet aan huis maar op het erf van een boer. Deze boer had een stuk grond over waar hij verder geen gebruik van maakte en in ruil voor dat ik die grond onderhoud zodat hij het niet hoeft te maaien mag ik daar een moestuin houden. Dit was een ideale deal en ik maak er maar al te graag gebruik van.

Ik raad het ook andere mensen aan om duidelijk tegen heel veel mensen te zeggen als je opzoek bent naar wat grond. Er zijn vast wel wat plekjes in je omgeving waar je gebruik van kan maken en kan zelfs iemands voortuin zijn.

Oogst zelfvoorzienend in een rijtjeshuis

‘Pressure canning’ voor het conserveren van de oogst

Naast moestuinieren is het conserveren van je oogst een groot onderwerp op mijn kanaal. Ik denk dat wecken en inmaken zeker onder de mensen met een moestuin wel redelijk bekend is maar mijn meest besproken conserveer methode is pressure cannen.

Pressure cannen is een Amerikaanse methode die vreemd genoeg zeer weinig voorkomt in Europa. Een pressure canner is een grote pan die je heel gecontroleerd onder druk kunt brengen. Het lijkt een beetje op een snelkookpan, alleen bij een pressure canner loopt de temperatuur nog hoger op waardoor je veilig dingen met een lage zuurtegraad kunt conserveren en botulisme 100% kan doden.

Conserveren onder hogedruk klinkt ingewikkeld, maar naar mijn ervaring is het zeer simpel en super effectief. De pressure canner is het meest gebruikte apparaat bij mij in de keuken om mijn oogst te verwerken en ik zou zelf ook niet meer zonder kunnen.

Conserveren boerderij in een rijtjeshuis

Je eigen oogst op je bord is een fantastisch gevoel

Na het verwerken van al die oogst kan ik dan ook met trots naar mijn eindproducten kijken. Moestuinieren geeft mij naast altijd lekker zomers eten ook nog eens een boost in mijn zelfwaarde. Het is een fantastisch gevoel als je ’s avonds op je bord kijkt en dat je bijna alles of zelfs alles zelf gekweekt hebt.

Ik hoop mensen dit gevoel mee te geven als ze zelf aan de slag gaan met een moestuin. De interactie met mijn kijkers en de tips die ik van ze krijg is ook ontzettend fijn en zo kunnen we mekaar helpen en van elkaar leren.

Als je zelf ook een onderdeel van mijn moestuin community wil zijn kan je me overal vinden onder de naam Boerderij in een Rijtjeshuis. En ik hoop dat we met ze alle een groter leven kunnen inblazen in het kweken en conserveren van je eigen eten. Hopelijk zal deze mooie oude ambacht niet langzaam verdwijnen.

Afleveringen – Boerderij in een rijtjeshuis

Meer afleveringen vind je hier…

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!