Mae Terra zelfvoorzienend Portugal

Zelfvoorzienend leven in Portugal
Gemeenschap en natuurlijke balans

“Om echt in eenvoud en eenheid met de natuur samen te leven is altijd een hele heldere roep voor ons beiden geweest.”

Ola

Wij zijn Rohan en Clara, de dankbare hoeders van Mae Terra, onze off grid en zelfvoorzienende boerderij van 5 Hectare in de wilde Portugese bergen.

Ons avontuur opweg naar een zelfvoorzienend leven begon in Nederland waar we een biologische groente/ kruiden kwekerij hadden. In die periode hebben we veel geleerd over voedsel verbouwen en medicinale planten kweken en verwerken.

Mae terra Porgual
Clara en Rohan van Mae Terra

De zoektocht naar eenvoud en eenheid met de natuur

Om echt in eenvoud en eenheid met de natuur samen te leven is altijd een hele heldere roep voor ons beiden geweest. Nederland voelde voor ons te beknellend hierin. We zochten wilde natuur, schoon water, ruimte en iets betaalbaars.

We zijn met ons busje door europa gaan reizen, opzoek naar een plek waar we ons goed voelden. Toen ontdekten we deze prachtige verlaten vallei in de Portugese serra da estrela, het gebergte van de ster, en voelden we direct, “Dit is ons thuis!”

Nu, 10 jaar later, zit ik hier inderdaad in de lente zon voor ons huis, dat bijna af is, uit te kijken over onze vallei. De perzik vol met roze bloesems met daarachter de moestuin, daarachter het graanveld en daar weer achter enkel de wijze bergen van de Serra.

De voldoening van een zelfvoorzienend leven

Het geeft ons zoveel voldoening en plezier om de dingen zelf te doen. We verbouwen al onze groenten het jaar rond; kippen houden we voor de eieren en mest; onze kudde geiten geven ons vlees, melk, kaas, mest en wijze lessen en werken mee in landschapsbeheer, net als de kippen.

We zijn aan het experimenteren met graan verbouwen. Verder brouwen we bier, bakken brood, maken eigen olijf zeep, natuurlijk wasmiddel, tandpasta, zalven en tincturen.

De vrijheid van het leven off the grid

Ons drinkwater komt rechtstreeks uit de heldere berg beek die over ons land stroomt. In de winter koken we en verwarmen we ons huis en water met hout van ons land. In de zomer kopen we flessengas om op te koken en verwarmd de zon ons was water.

De zonnepanelen en accus geven onze elektriciteit. Dit betekent, ja zelfs in Portugal, dat in de winter bij aanhoudende zware bewolking onze accu’s soms leeg zijn en we bij kaarslicht zitten. 

Een hechte gemeenschap van gelijkgestemden

We hebben ontzettend veel geleerd in de afgelopen 10 jaar dat we hier zijn en staan inmiddels sterk gegrond in het samenwerken met deze rotsige aarde.

De verlaten valleien om ons heen zijn uitgegroeid tot een hechte gemeenschap van mensen met een gelijkgestemde visie om positief samen te werken met de natuur, veelal vanuit permacultuur princiepen. Ik ervaar sterk hoe waardevol het is om deel te zijn van een gemeenschap waarin je samenwerkt en ben dankbaar dat we dit hebben in ons leven. 

Net als ieder land heeft Portugal zijn eigen uitdagingen

We zien sterk de groeiende trek van mensen die naar Portugal emigreren, maar Portugal, net als ieder land, heeft zijn uitdagingen en deze manier van leven al helemaal.

Ik hou ontzettend van deze bergen waar wij in wonen, de warme hartelijkheid van de locals hier die ongelofelijk behulpzaam zijn en nog zo puur leven. Maar water is een uitdaging, evenals de bosbranden. 

De levensbalans – water, vuur en community

Wij zijn echt gezegend met de overvloed aan water op ons land, dit water is van levensbelang en dat ervaren we hier heel duidelijk. Maar de meeste stukken grond hier hebben beperkt toegang tot water.

Vorig jaar heeft een alles verwoestende bosbrand een groot deel van het natuurgebied Serra da Estrela en ook onze vallei platgebrand. Ons land werd een groene oase temidden van een zwart verbrand landschap.

Deze brand heeft een boel wakker geschud in de gemeenschap hier en er zijn verschillende initiatieven gaande om de kale bergen te herplanten met native boomsoorten en een positief regeneratief landschapsbeheer te implementeren waardoor de natuur om ons heen weerbaarder is in een bosbrand situatie.

Dit zijn complexe problemen die zich wereld wijd laten zien en alleen door bewustwording van ons als mens, én door ons her-te-verbinden met de bron zullen we hier een weg in vinden.

De stap naar financiële onfhankelijkheid

Onze droom is dat Mae Terra steeds meer een zelfvoedend geheel wordt waarin alles samenwerkt in verbinding; de dieren, gewassen, de grond, water, bomen en wij. 

Waar we nu nog een deel van ons geld van buitenaf verdienen waarmee we dit project opbouwen en draaiende houden, wensen we dat het geld dat we nodig hebben vanuit het land zelf, Mae Terra, mag gaan komen.

We werken nu nog geregeld op eco bouw projecten maar we groeien stapje bij stapje steeds dichter naar de vorm waarin we met hele kleinschalige verkoop van onze producten, groente paketten en het houden van cursus weken compleet kunnen leven van Mae Terra! 

Meer weten over ons project? Bekijk dan onze website: www.maeterra-offgrid.com

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!