leven uit de voorraadkast

Zes maanden leven uit de voorraadkast met Jackie Crince

‘Leven uit de voorraadkast’ is een manier van leven geworden en het bevalt prima. Mijn slogan is dan ook: “Leven in eenvoud! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?!

Ook dit jaar gaat Jackie Crince weer een flinke uitdaging aan ‘zes maanden leven uit de voorraadkast’. Ze heeft een kleine moestuin, aantal legkippen en een hond ‘Bob’. Eten haalt ze zoveel mogelijk bij de lokale boeren. Haar kennis van voedsel conserveren zoals drogen, inmaken en wecken komt goed van pas.

leven uit de voorraadkast Jackie
Jackie Crince

Wat is de reden dat je bent begonnen met leven uit de voorraadkast?

Ik ben hier ooit mee begonnen omdat ik na mijn vervroegd pensioen financieel klem kwam te zitten. Door een reken fout hield ik erg weinig over, maar wat ik wel had was heel veel vrije tijd!  En omdat ik altijd wel bezig was in de tuin en met jam’s maken en wat wecken was de overstap eigenlijk heel logisch. Het roer ging om.

Het is eigenlijk nooit mijn droom geweest om te leven uit de voorraadkast, maar door omstandigheden kwam dit op mijn pad. Het is nu een manier van leven geworden en het bevalt mij prima. Mijn slogan is dan ook: Leven in eenvoud! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?!

Inmiddels doe ik dit 5 jaar. Ik leef met het seizoen of weck, en droog voedsel. En ik heb daarnaast ook nog een vriezer. 

Je gaat weer een flinke uitdaging aan

Ja dat klopt. 1 Oktober 2023 ben ik begonnen met een nieuwe ‘challenge’. Deze keer ga ik zes maanden aan een stuk leven uit de voorraadkast. Ik heb hiervoor een aantal spelregels opgezet:

  • 6 maanden geen voedsel kopen .
  • De ‘challenge’ betreft voedsel voor mijzelf en gasten.
  • Ruilen mag.
  • Iets krijgen is ook oké.
  • Op bezoek gaan bij anderen en daar eten mag ook.

Uitzondering op de regel

De uitzonderingen die ik maak zijn omdat ik stomweg geen ruimte heb om alles voor de hond en kippen op te slaan. En als vrijwilliger bij de zonnebloem is de aanschaf van eten afhankelijk van de activiteiten met de gasten soms ook nodig

  • Medicijnen voor mijzelf. 
  • Eten en medicijnen voor de hond en kippen.
  • Ik heb soms een (zakelijk) uitje waarvoor ik uitgenodigd wordt. 
  • En ik koop eten voor de middag activiteiten van de zonnebloem waar ik als vrijwilliger werk. 

Heb je een doel of boodschap?

In eerste instantie was mijn doel; uitkomen met het geld wat ik had. Inmiddels weet ik dat het makkelijk kan omdat ik anders ben gaan leven. Ik vind het belangrijk om verspilling tegen te gaan en om bewust te leven. Ik merk ook dat het een levensstijl is geworden en dat is fijn. 

Heb ik het nodig? Kan ik het zelf maken? Kan ik het tweedehands op de kop tikken? Dit zijn dingen waar ik over nadenk en naar leef. Mijn boodschap is eigenlijk leef in eenvoud; wees bewust van wat je koopt en  stel jezelf eens de vraag heb je het echt nodig?! 

Leven uit de voorraadkast geeft rust. Rust omdat ik zes maanden lang niet in een winkel hoef te komen. Niet mee hoef te gaan in de gekte van de feestdagen. En gewoon kan genieten van de extra tijd die het me geeft. Tijd voor de hond of voor vrienden en vooral rust voor mijzelf.  Daarnaast bespaar ik ook, ik hoef niks te kopen in dure tijden. 

Hoe zorg je voor voldoende opslagruimte?

Met zo’n challenge heb je wel veel opslagruimte nodig hoor ik vaak. Het tegendeel is waar. Het is meer dat je slim je ruimte moet gebruiken. 

Ik hou ook van multifunctionele oplossingen. Bijvoorbeeld een poef waar je op kunt zitten en waar veel in kan. Simpel toch? Tevens droog ik ook veel voedsel en dat is licht en neemt weinig ruimte in. En verder gaat het natuurlijk ook om je gezinssamenstelling of je voor je opslag veel ruimte nodig hebt. In een 1 a 2 persoonshuishouden valt het allemaal wel mee. 

Niet alles is lang houdbaar, hoe bewaar je deze producten?

Ik heb veel groenten geweckt en gedroogd. En daarnaast heb ik een en ander in de vriezer. Sommige groenten bijvoorbeeld pompoen, aardappelen of aardperen kun je zo op een koele plek goed bewaren. 

Vlees weck ik ook, en een deel heb ik in de vriezer. Brood eet ik met name in het begin, maar ik heb mij nu voorgenomen om eens wat brood te gaan bakken. Even afwachten hoe dat gaat. 

Ik maak wel altijd crackers met lijnzaad en zaden, vult goed en erg lekker. 

Woon je off the grid?

In mijn situatie wonend in Nederland woon ik niet off the grid. Heb ik thuis gewoon electra en een kachel. Alleen leef ik wel eenvoudig, en heb wel een kachel die ik kan stoken met hout. 

Ik ga bewust om met de middelen die er zijn. Met andere woorden ik leef in eenvoud.  Mijn droom is wel nog een ander huis met wat meer grond ergens in Gelderland waar ik mijn coaching praktijk en cursussen/workshops kan geven. 

Wat doe je als er iets op is uit de voorraadkast?

Tja soms raakt iets ook op. En dat is oké. En nee ik ga niet naar de winkel. Op is op. Soms maak ik het dan zelf. 

Bijvoorbeeld ik hou van chips. Een zak is handig maar je kunt het ook zelf maken. En het is erg lekker, alleen veel werk. Andere dingen zoals toiletartikelen heb ik gewoon op voorraad, het toiletpapier is tevens een goede isolatie. 

Een van de bijkomende voordelen van op deze manier leven is ook dat je afkickt van de suikers. Waar ik een colaatje best kan waarderen koop ik het niet in. Het is te duur en de hoeveelheid suikers zijn te veel van het goede. Een goede siroop is net zo lekker. Ik heb hier een aantal van gemaakt en drink het soms met warm water of met koud. 

Ik merk ook altijd wanneer ik de eerste maand door ben, dan taal ik er niet meer naar.

Heb je tips voor het aanleggen van een voorraad?

Het aanleggen van je voorraad is afhankelijk van de grote van je gezin en van wat je graag eet. Ik adviseer altijd een maand lang, eens op te schrijven wat je allemaal eet en gebruikt om het te maken. Dan kun je daar patronen in ontdekken en weet je wat je nodig hebt. 

Ook is het goed het eerst eens een week of maand te proberen, want er zijn veel basis producten die je nodig hebt maar waar je niet 123 bij stil staat. Denk hier bij aan bijvoorbeeld alle kruiden, vetten en oliën, of zuivel. 

Mijn tip is leer vaardigheden. Maak het je eigen om te leren conserveren. 

Een van de dingen die ik ben gaan doen is cursussen in vaardigheden te geven. Bijvoorbeeld te leren wecken, of voedsel drogen en nog veel meer. Het zijn vaardigheden voor het leven. Met name voor mensen die zelf ook op deze manier willen gaan leven, biedt het ze een goede start. 

Een tweede tip is wanneer je een voorraad aanlegt waarbij je alles koopt, koop niet om het kopen. Koop wat je lekker vindt en echt eet! 

De favorieten producten in de voorraadkast van Jackie

Favorieten in mijn voorraadkast zijn, na er even over nagedacht te hebben; chocola, basisproducten (waar ik van alles mee kan maken) rijst, pasta, gedroogde groenten en mijn weckpotten, oliën. De reden is dat ik hier gewoon van alles mee kan maken.

Volg Jackie, doe mee en deel je eigen ervaring

Mocht je het leuk vinden om Jackie te volgen, deel te nemen aan de uitdaging of mee te praten, dan kun je lid worden van haar Facebookgroep leven uit de voorraadkast.

Jackie Crince is ook te vinden bij ‘Back to basic Sweden’ – ‘Join the community‘.

Bron: Afbeeldingen en Quotes – Jackie Crince, Interview en opmaak – ‘Back to basic Sweden’

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!